Marcus Cantate
Dit jaar geen Matthäus Passion, maar wel de unieke Marcus Cantate van J.S. Bach.
De traditionele Matthäus Passion kan dit jaar vanwege de Covid-maatregelen geen doorgang vinden. Daarom is er door BachTwente (nieuwe naam van de Stichting Twentse Matthäus Passion) gekozen voor een kleinere bezetting en een korter alternatief: de Marcus Cantate. Deze uitvoering zal via streaming te zien en te horen zijn.
Het is een speciaal samengesteld werk, dat gebaseerd is op de koren, aria’s en koralen van Bach’s Marcuspassie. Het reflectieve karakter van dit zelden uitgevoerde werk past bij deze bijzondere tijd, waarbij BachTwente haar publiek via een streaming een hart onder de riem wil steken.
De streaming wordt verzorgd onder auspiciën van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschedeis voor iedereen vanaf Goede Vrijdag 2 april 15.00 uur gratis te zien via: www.wilminktheater.nl/marcus-cantate. De uitvoering duurt ruim een uur.
Uitvoerenden zijn het koor Consensus Vocalis in een bezetting van 16 zangers, 6 jonge zangers van het Stadsjongenskoor Oldenzaal en 17 musici van Phion, het orkest van Gelderland en Overijssel. Solisten zijn Agnes van Laar – sopraan, Franske van der Wiel – alt, Henk Gunnenman – tenor en Jan Schulenburg – bas. Het geheel staat onder leiding van klavecinist Pieter Dirksen.
In tegenstelling tot de Johannes- en de Matthäuspassie is deze derde passie van Bach niet overgeleverd; alleen de tekst is nog beschikbaar. Bach’s muziek bij de woorden uit het Marcusevangelie is niet bekend; die is verloren gegaan.
Maar het is wel bekend dat het openings- en slotkoor alsmede drie aria’s gebaseerd zijn op de schitterende muziek van de Trauerode. Die zogenaamde parodietechniek paste Bach veel vaker toe: oudere stukken die van een nieuwe tekst worden voorzien. Ook van twee andere aria’s is het model reeds langer geïdentificeerd; Pieter Dirksen heeft daaraan nog twee parodieën toegevoegd die tijdens dit project voor de eerste keer zullen klinken: een terzet (een aria met drie solostemmen) en een basaria. De koralen zijn eveneens uit andere bronnen bekend. Alle noten, die in deze reconstructie klinken, zijn dus van Bach!
Hoewel deze “Passiecantate” nooit zo heeft geklonken is het resultaat een meditatie waarin een aantal van Bach’s mooiste aria’s en koren te horen zijn – muziek die net zo intens en expressief is als die van de Matthäus!
De teksten van de Marcus Cantate en achtergrondinformatie over de uitvoerenden zijn te vinden op www.bachtwente.nl.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met
Rob Admiraal van BachTwente, tel. 06 12 84 8668