Dance of Ali-Zadeh

Amsterdam Sinfonietta met Candida Thompson, Kian Soltani, Ketevan Roinishvili en DOMNIQ
De rijke, diepgewortelde danstraditie is nog altijd springlevend in de Azerbeidzjaanse samenleving.
do 7 nov 2024 20:00
do 7 nov 2024
20:00
  • do 7 nov 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

In Dans van Ali-Zadeh brengt Amsterdam Sinfonietta volksmuziek uit de Kaukasus bijeen.

De rijke, diepgewortelde danstraditie is nog altijd springlevend in de Azerbeidzjaanse samenleving. Ali-Zadehs Reqs weerspiegelt deze levendige traditie. In haar gloednieuwe celloconcert laat ze cellist Ivan Monighetti schitteren. Het 10e eeuwse Havoun Havoun van de Armeense monnik, dichter, en theoloog gaat over de wederopstanding van Christus. Veel van de duizenden door Komitas verzamelde en publiceerde Armeense volksliedjes zijn verloren geraakt tijdens de Armeense genocide.

Chinar -es is een van zijn bewaard gebleven traditionals. Het Nederlandse cellotalent van Georgische afkomst Ketevan Roinishvili speelt volksmuziek uit Georgië. Voor het virtuoze Gossamer Road liet Florian Magnus Maier zich behalve door Georgische muziek ook inspireren door flamenco en Perzische muziek. Donderdag 7 november in het Muziekcentrum in Enschede: Dans van Ali-Zadeh.

Klik HIER voor een uitgebreid interview met Candida Thompson: “We spelen graag in Enschede. Mensen blijven terugkomen en nemen dan ook vrienden en familie mee.

 

Credits

Amsterdam Sinfonietta

Candida Thompson, leiding & viool 

Sinds 2003 is Candida Thompson artistiek leider van Amsterdam Sinfonietta. Bij het aanvoeren van een project hecht zij grote waarde aan de individuele inbreng van alle orkestleden. Haar muzikale benadering vraagt een maximale inzet en grote betrokkenheid van de musici.

Candida Thompson studeerde bij de vermaarde pedagoog David Takeno aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen, waar zij haar solistendiploma met onderscheiding behaalde. Ze studeerde verder aan het Banff Centre for the Arts in Canada. Daarna behaalde Candida Thompson diverse prijzen op concoursen, onder meer op het Internationale Jeunesses Musicales te Belgrado. Als solist speelde Candida Thompson met diverse orkesten in Europa, de Verenigde Staten en het Verre Oosten. Zo speelde ze onder meer met het kamerorkest van Moskou, de Wiener Symphoniker, het Symfonieorkest van Tokio, het English String Orchestra, Amsterdam Sinfonietta en de Radio Kamer Filharmonie.

Al vanaf jonge leeftijd voerde Candida Thompson kamerorkesten aan in Scandinavië, Spanje, Nederland en Groot-Brittannië. Vanaf 1995 was ze concertmeester van Amsterdam Sinfonietta en sinds 2003 is zij tevens artistiek leider van het orkest. Onder haar leiding nam Amsterdam Sinfonietta inmiddels 14 cd’s op in samenwerking met het label Channel Classics, waaronder ‘Schubert String Quintet’ (2015), ‘Tides of Life’ (2017), Bartok Brahms (2018) en Tsjaikovski Arenski (2019), Lento Religioso (2020). De nieuwste cd Formidable! met zanger Thomas Oliemans kwam uit in 2021.

Candida Thompson is een gepassioneerd kamermusicus. Zij speelde samen met musici als Isaac Stern, Janine Jansen, Julian Rachlin, Isabelle Faust en Bruno Giuranna. Ook was Candida meerdere malen te gast bij het Kuhmo Festival in Finland en La Musica in de Verenigde Staten. Zij werd tevens uitgenodigd door de Canossa Masterclasses te Reggio Emilia, het Gubbio Festival in Italië en diverse kamermuziekfestivals in Zwitserland en Oostenrijk. Op eigen bodem speelde ze regelmatig op het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht.

Candida is ook lid van het Hamlet pianotrio, dat ze met Paolo Giacometti en Xenia Jankovic oprichtte. Het trio bracht cd’s uit met onder meer de pianotrio’s van Mendelssohn, Schubert en Beethoven bij het kwaliteitslabel Channel Classics. In 2015 toerde het ensemble door de Verenigde Staten, onlangs speelden ze een succesvol debuut in Het Concertgebouw Amsterdam.

Candida Thompson bespeelt een viool van Guarneri, del Gesù. (1698-1744).

Kian Soltani, cello

Geprezen door The Times als een "opmerkelijke cellist" en door Gramophone beschreven als "pure perfectie", wordt het spel van Kian Soltani gekenmerkt door een diepe expressie, een sterk gevoel van individualiteit en technische beheersing. Daarnaast heeft hij een charismatische podiumpresentatie en het vermogen om direct een emotionele connectie te maken met zijn publiek. Hij wordt nu uitgenodigd door 's werelds toonaangevende orkesten, dirigenten en recitalorganisatoren, waardoor hij is uitgegroeid van een rijzende ster tot een van de meest besproken cellisten van dit moment.

In het seizoen 23/24 is hij de Focus Artist van het Tonhalle-Orchester Zürich en zal hij optreden met onder andere het Wiener Symphoniker, WDR Sinfonieorchester, NDR Elbphilharmonie Orkest, Cincinnati Symphony Orchestra, Orchestre de Chambre de Lausanne, Konzerthausorchester Berlin en NHK Symphony Orchestra. Naast orkest- en recitalconcerten heeft hij een druk tourschema met Camerata Salzburg en het Mahler Chamber Orchestra.

Recente hoogtepunten van zijn orkestoptredens zijn onder meer met het Orchestre de la Suisse Romande, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Radio Filharmonisch Orkest, Detroit Symphony Orchestra en Accademia Nazionale di Santa Cecilia. Als recitalist blijft hij optreden in prestigieuze zalen en series zoals de Pierre Boulez Saal in Berlijn, Wigmore Hall in Londen, Schubertiade, Musikverein in Wenen, Beethovenhaus in Bonn en het Konzerthaus Dortmund.

In 2017 tekende Soltani een exclusief platencontract bij Deutsche Grammophon en zijn eerste album ‘Home’, met werken voor cello en piano van Schubert, Schumann en Reza Vali, werd in 2018 met internationale lof ontvangen, waarbij Gramophone de opname omschreef als "subliem". Sindsdien heeft Soltani meerdere albums opgenomen, waaronder de Dvorak en Tchaikovsky Pianotrio's met Lahav Shani en Renaud Capuçon, live opgenomen tijdens het Aix Paasfestival in 2018 en uitgebracht door Warner Classics, en Dvořák's Celloconcert met de Staatskapelle Berlin en Daniel Barenboim in augustus 2020.

Recentelijk won hij de Innovative Listening Experience Award bij de prestigieuze Opus Klassik Awards 2022, de meest prestigieuze klassieke muziekprijs van Duitsland, die uitzonderlijke artiesten en opnames eert, voor zijn album 'Cello Unlimited' dat in oktober 2021 werd uitgebracht. Hij werkte het hele jaar 2020 aan dit album met Deutsche Grammophon, en het is een viering van de cello en filmmuziek. Over het album schreef Soltani: “Alles wat je op dit album hoort, is alleen en exclusief gemaakt met mijn cello en gespeeld door mij. De mogelijkheden van dit instrument zijn onbeperkt en oneindig, en dit album is een viering van het instrument en van epische filmmuziek.”

Soltani kreeg wereldwijd aandacht in april 2013 toen hij de International Paulo Cello Competition in Helsinki won. In februari 2017 won Soltani de beroemde Leonard Bernstein Award in Duitsland en in december 2017 ontving hij de prestigieuze Credit Suisse Young Artist Award.

Geboren in Bregenz, Oostenrijk, in 1992 in een familie van Perzische muzikanten, begon Soltani op vierjarige leeftijd met cello spelen en was hij slechts twaalf jaar oud toen hij toetrad tot de klas van Ivan Monighetti aan de Muziekacademie van Bazel. In 2014 werd hij gekozen als beursstudent van de Anne-Sophie Mutter Foundation en voltooide hij zijn verdere studies als lid van het Young Soloist Programme aan de Kronberg Academy in Duitsland. Hij ontving ook belangrijke muzikale training aan de International Music Academy in Liechtenstein. Vanaf oktober 2023 bekleedt hij de positie van professor cello aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen, Oostenrijk.

Kian Soltani bespeelt de "The London, ex Boccherini" Antonio Stradivari cello, vriendelijk uitgeleend door een gulle sponsor via de Beares International Violin Society.

Ketevan Roinishvili, cello

Ketevan Roinishvili komt uit een muzikale familie in Tbilisi (Georgië). In 1993 werd zij aangenomen in de pianoklas op het Muziek Gymnasium, maar na drie jaar wisselde zij de piano in voor de cello en kwam in de klas van Professor Mikheil Khoshtaria. Tijdens haar studie aan dit Gymnasium begon zij reeds solo concerten te spelen. Op 15-jarige leeftijd was Ketevan al solo celliste van het Conservatoriumorkest van Tbilisi onder leiding van de Russische dirigent Lev Markiz, ook artistiek leider van dit ensemble. 

In 2003 studeerde zij Cum Laude af aan het Muziek Gymnasium en werd aangenomen op het Conservatorium van Tbilisi, waar zij tot Augustus 2008 studeerde bij Professor Tamara Gabarashvili. Lev Markiz en de ‘Stichting vrienden van het Conservatorium van Tbilisi’ maakten het mogelijk voor Ketevan om in Nederland te komen studeren. Met hun hulp was het ook mogelijk haar cello aan te schaffen. De bouwer van de cello is momenteel nog onbekend. Haar strijkstok is een ‘Fetique’ en wordt geleend van het Nationaal Instrumentenfonds (NMF).  

In juni 2012 sloot Ketevan haar Bachelor examen Cum Laude af aan het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Professor Dmitri Ferschtman. Tot en met 2013 studeerde Ketevan aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien bij Professor Reinhard Latzko. In 2014 sloot zij haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Floris Mijnders af met de hoogst mogelijke onderscheiding.

In 2012 speelde Ketevan het celloconcert van Dvorák met het orkest van het Conservatorium van Amsterdam. Ook werd zij geselecteerd om Tsjaikovsky’s Rococo variaties te spelen met het Turkse Nationaal Jeugdorkest onder leiding van Cem Mansur. Ook nam zij in 2012 deel aan het Oleg Kagan festival waar zij optrad met o.a. Natalia Gutman. 

Ketevan behaalde de eerste prijs in het Nationaal Concours van Georgië (2007) met haar uitvoering van het cello concert van Edward Elgar en ontving een onderscheiding op het Internationale Dotzauer Cello Concours in Dresden. In 2009 won zij de “Servais” prijs bij het internationale Servais Concours in Gent. 

In 2013 ontving Ketevan de ‘Radio 4 studiebeurs’ in het Dutch Classical Talent concours. In dit kader gaf zij een tournee in Maart 2015. In 2016 werd Ketevan geselecteerd voor de New Masters on Tour. In november 2016 zal zij samen met pianiste Daniël Kool concerten geven in Texel (Hervormde Kerk), Zwolle (Odeon), Amsterdam (Concertgebouw) en Bratislava (Slovak Philharmonic).

Ketevan treed regelmatig op in binnen- en buitenland. Zij gaf concerten in Nederland, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Duitsland, Rusland, Georgië en België. Zij volgde masterclasses bij onder andere Anner Bijlsma, Maria Kliegel, Michel Strauss en Jérôme Pernoo.

 DOMNIQ percussie


Dominique Vleeshouwers (geboren in 1992) is een Nederlandse solo-percussionist, professioneel bekend als DOMNIQ. Hij is de eerste percussionist die de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs heeft gewonnen en de winnaar van de eerste prijs, evenals de pers- en publieksprijs, tijdens de internationale TROMP Percussie Competitie in Eindhoven in 2014. Hij staat bekend om zijn virtuoze percussievaardigheden en buiten-de-box projecten.

 

 

 

 

Programma

Tsintsadze                  Indi Mindi, Fly Away, Suliko; uit Miniaturen                    

Tsintsadze                  Sachidao, Nana, Tsekva; uit drie stukken op Georgische thema’s  

Maier                           Gossamer Road         

Ali-Zadeh                    Celloconcert (wereldpremière)

Ali-Zadeh                    Reqs (Dans)               

Narekatsi                     Havoun havoun

Chatsjatoerjan            Usundara; uit Gayaneh

Komitas                       Chinar -es       

Traditional                   Misirlou