DOOR HET STOF

Theater Producties Twente, Nederlandse Reisopera, Theater Sonnevanck e.a.
Een tijdloos verhaal over arm en rijk.
vr 13 jun 2025 - zo 13 jul 2025
vr 13 jun 2025
-
zo 13 jul 2025

Na de successen van "Het Verzet Kraakt" (Almelo 2017) en "STORK!" (Hengelo 2018), presenteren de makers een gloednieuwe theatervoorstelling ter ere van 700 jaar Enschede: DOOR HET STOF. 

Stap terug in de tijd naar het Enschede van een eeuw geleden. Twee werelden botsen: de machtige textielbaronnen en de hardwerkende arbeiders. De baronnen investeren in parken, scholen en woningen, maar hun werknemers zwoegen lange dagen in ongezonde fabrieken voor een schamel loon. De spanningen stijgen en geweld lijkt onvermijdelijk.

In deze onrustige tijd treedt de jonge priester Alphons Ariëns op als bemiddelaar. Hij probeert een bloedbad te voorkomen door de kloof tussen rijk en arm te overbruggen. Maar zal zijn inspanning voldoende zijn om de stad te redden? 

DOOR HET STOF is een drieluik waarbij het publiek zich opsplitst en het verhaal vanuit twee perspectieven beleeft. Kies bij het kopen van een kaartje of u uw avond start in het Wilminktheater of in het Muziekcentrum. Na het eerste deel wisselt u van zaal. Alle bezoekers zullen dus dezelfde voorstelling zien vanuit de twee perspectieven. 

Pay. Zaal van het Wilminktheater: Hier ademt de sfeer van champagne en oesters. Bezoekers volgen de rijke elite die hun macht behoudt en de kloof tussen hen en de armen niet begrijpt. 
Grote Zaal van het Muziekcentrum: Hier wordt bier met kaas geserveerd terwijl bezoekers de strijd en organisatie van de arbeiders volgen die proberen hun leven te verbeteren. 
Intussen probeert Alphons Ariëns het onverenigbare te verenigen, terwijl liefdes ontstaan aan weerszijden van de maatschappelijke kloof. 

In het derde deel komen alle bezoekers samen in het hedendaagse Enschede (Pathmos en Stokhorst) voor een gezamenlijk slotakkoord van dit tijdloze verhaal. 

DOOR HET STOF wordt opgevoerd van 13 juni t/m 12 juli in Enschede. Deze unieke viering van 700 jaar Enschede is een samenwerking tussen Theater Sonnevanck, Nederlandse Reisopera, Theater Producties Twente, Consensus Vocalis, Wilmink Project Orkest en de Theatermakerij. Mis deze bijzondere ervaring niet en beleef een onvergetelijk verhaal over arm en rijk in het hart van Enschede.