Opening van het Academisch Jaar in het Wilminktheater: Hoop als centraal thema

di 3 sep. 2024

ENSCHEDE - Maandag opende het Wilminktheater in Enschede officieel het nieuwe academische jaar van de Universiteit Twente (UT). De ceremonie werd bijgewoond door prominente gasten, waaronder Jos Benschop, Executive Vice President Technology bij ASML en UT-alumnus. Ondanks de uitdagende vooruitzichten, stond het thema van de opening in het teken van hoop. “Onze regio is niet vreemd aan tegenspoed,” aldus collegevoorzitter Vinod Subramaniam.

Subramaniam begon zijn toespraak met een moment van stilte ter nagedachtenis aan de collega's die het afgelopen jaar zijn overleden. Daarna sprak hij over de nieuwe lichting studenten die de campus dit jaar verwelkomt. "Er is geen betere uiting van hoop voor een universiteit dan de hordes studenten die we elk jaar mogen ontvangen," zei Subramaniam. Hij benadrukte dat, ondanks de donkere wolken die boven het hoger onderwijs samenpakken, het aantal studenten dit jaar zelfs is toegenomen.

Verbinding met de Regio

Subramaniam legde vervolgens uit waarom de UT voor het tweede jaar op rij heeft gekozen om het academische jaar in de binnenstad te openen. "Onze band met de regio is onlosmakelijk. Zelfs in moeilijke tijden zoeken we steun bij de regio, het bedrijfsleven en de inwoners van Twente. Zij speelden een cruciale rol in de oprichting van onze universiteit en zullen opnieuw betrouwbare partners zijn in tijden van uitdaging."

De UT bevindt zich in een financieel uitdagende situatie en wordt geconfronteerd met bezuinigingen in het hoger onderwijs en toenemende druk op internationalisering. Subramaniam benadrukte echter de veerkracht van zowel de universiteit als de regio. “Deze universiteit herrees uit de as van de textielindustrie, als een feniks uit de vlammen. En de stad sloeg de handen ineen om te herrijzen na de vuurwerkramp. Diezelfde veerkracht zal ons helpen om onszelf opnieuw uit te vinden en om, waar nodig, moeilijke keuzes te maken.”

Hoop in Technologie

Tot slot sprak Subramaniam kort over de belangrijke rol van de UT in de chiptechnologie. “Onze bijdrage aan Project Beethoven is van onschatbare waarde voor het Nederlandse chiptech-ecosysteem. Dit is waar ik mijn hoop uit put,” verklaarde hij.

Na zijn toespraak gaf Subramaniam het woord aan Jos Benschop, die verder inging op de toekomst van technologie en de rol van onderwijs daarin. De officiële opening van het academische jaar in het Wilminktheater was daarmee niet alleen een moment van reflectie, maar vooral een viering van de veerkracht en de hoop op een veelbelovende toekomst.