Ton Koopman viert 80e verjaardag met oratorium Esther van Händel

wo 2 okt. 2024

Vandaag, woensdag 2 oktober, wordt Ton Koopman 80 jaar. Om deze mijlpaal muzikaal luister bij te zetten, gaat hij met zijn Amsterdam Baroque Orchestra & Choir op tournee door Nederland met Esther, het allereerste en zelden uitgevoerde Engelse oratorium van Händel, waarmee de componist eigenhandig een nieuw genre creëerde. Ton Koopman heeft een nieuwe editie samengesteld, die bestaat uit een combinatie van een heel vroege versie uit 1720 [HWV 50a] en de grootschaliger versie uit 1732 [HWV 50b]. Van 19 t/m 30 oktober wordt Esther uitgevoerd in Enschede, Utrecht, Den Haag, Eindhoven, Amsterdam en in de buitenlandse steden Brussel en Boedapest. Het is ruim 10 jaar geleden dat Koopman met zijn eigen internationaal geroemde koor en orkest een grote Nederlandse tournee maakte. 

Voor de oorspronkelijke uitvoeringen van zijn oratorium Esther koos Händel in zijn tijd operasterren als zangers. Ton Koopman volgt het voorbeeld van de componist en heeft voor dit jubileumproject jonge en alom geprezen zangers uit de (barok-)operawereld uitgenodigd. De hoofdrol in Esther wordt gezongen door niemand minder dan de wereldvermaarde sopraan Julia Lezhneva ('The Voice of Angelic Beauty' - The New York Times). De Nederlandse countertenor Maarten Engeltjes vervult een dubbelrol in Esther: hij zingt zowel de rol van de Perzische Koning Ahasverus als de rol van Mordecai. De rol van de vileine Haman wordt vertolkt door de Duitse bas-bariton Andreas Wolf, een van de jonge mannelijke Händel- operasterren van dit moment. 


Dit is repertoire dat bruist van nieuwe ideeën! Esther is een geweldig werk, wat je veel te weinig hoort op de concertpodia. Händel heeft in mijn leven altijd een veel kleinere rol gespeeld dan Bach en ook met Amsterdam Baroque hebben we relatief weinig Händel uitgevoerd. Daarom vind ik mijn 80e verjaardag een heel mooie gelegenheid om in dit geweldige stuk te duiken.” - Ton Koopman 


Drieluik 

Esther is het eerste concertprogramma van een Händel-drieluik. In mei 2025 staat Händels Deborah op het programma, met in de hoofdrollen Sophie Junker en Jakub Józef Orliński en in oktober 2025 Athalia 
met Emőke Baráth in de titelrol. Deze laatstgenoemde twee oratoria worden grotendeels in het buitenland uitgevoerd. 

Hoge onderscheiding 

Zondag 25 augustus 2024 is Ton Koopman door het Franse Ministerie van Cultuur benoemd tot Commandeur des Arts et des Lettres. Deze hoge onderscheiding is een erkenning voor belangrijke bijdragen aan de kunsten en literatuur, in het bijzonder voor de verrijking van het Franse culturele erfgoed. Koopman ontvangt deze prijs met name voor de maatschappelijke impact van het 23 jaar geleden door hem opgerichte Itineraire Baroque Festival in de Dordogne. Nederlanders die deze onderscheiding eerder ontvingen, zijn Hans van Manen, Ivo van Hove en Rem Koolhaas. 

Bibliotheek 

Ton Koopman bouwde in de loop van zijn zestigjarige carrière een indrukwekkende bibliotheek op, bestaande uit duizenden boeken, oude drukken, partituren en manuscripten. Veel van de boeken, zowel oude als moderne, zijn uitgebreid door hemzelf geannoteerd, wat de collectie uniek maakt. De verzameling vond in 2020 een nieuw thuis in het Orpheus Instituut in Gent, waardoor zijn collectie toegankelijk blijft voor een nieuwe generatie muzikanten, musicologen en onderzoekers. Lees meer over de bibliotheek van Ton Koopman. 

Esther - Georg Friedrich Händel 

Amsterdam Baroque Orchestra & Choir | Julia Lezhneva - sopraan (Esther) | Maarten Engeltjes - countertenor (Ahasverus / Mordecai) | Andreas Wolf - bas (Haman) | Ton Koopman - klavecimbel en dirigent.