Ed Wubbes Scapino Ballet kind aan huis in Wilminktheater: ‘Heel fijne sfeer’

- door de redactie - ENSCHEDE - Scapino Ballet is welhaast kind aan huis in het Wilminktheater. Dit seizoen staat het gezelschap alleen al in februari met twee voorstellingen in het Wilminktheater: Pinocchio Effect en Song of the Dark Forest. ‘’Het Wilminktheater is een mooie plek om te spelen.’’

Het zal enkele jaren na de oprichting zijn geweest dat het balletgezelschap voor het eerst naar Enschede kwam. De eerste keer? Op die vraag moet artistiek leider Ed Wubbe het antwoord schuldig blijven. “Maar met Enschede hebben we een lange geschiedenis.’’

Scapino Ballet is vlak na de oorlog in 1945 opgericht. ‘’Al enkele jaren later ging het als toergezelschap het land in. Het zal eind jaren veertig zijn geweest dat het eerste optreden in Enschede was”, vermoedt Ed.

De artistiek leider zelf was ook veelvuldig in Enschede. “We hebben al eens een fijne samenwerking met de Reisopera gehad. Het Wilminktheater is een mooie plek om te spelen. Het is een prachtig theater. Groot, maar tegelijkertijd met een heel fijne sfeer.”

Hij is de artistiek leider van twee producties die in februari in het Wilminktheater te zien zijn: Pinocchio Effect en Song of the Dark Forest.

Pinocchio Effect gaat over iets wat we allemaal doen, weet Ed: liegen. Over je anders voordoen dan je bent. ‘’Het is een voorstelling over serieuze onderwerpen, benaderd op een humoristische manier. Liegen doen we allemaal. Zowel kinderen als volwassenen. Een leugentje om bestwil bijvoorbeeld. Of we bespreken iets niet dat wel besproken hoort te worden.’’

Het is een voorstelling voor de hele familie. ‘’Daarom hopen we veel ouders met hun kinderen in de zaal te zien. De familievoorstelling is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Daar is niets gelogen aan’’, zegt Ed lachend.

De andere voorstelling, Song of the Dark Forest, is een ontroerend, universeel en menselijk verhaal over de tragiek van oorlog. “Ook dit is een coproductie, met OPERA2DAY en het DoelenEnsemble, dat zorgt voor de livemuziek, aangevuld met een operazanger. Hiervoor heb ik drie internationale choreografen gevraagd. In de voorstelling zien we een onbekende soldaat, zwevend tussen leven en dood, die terugverlangt naar zijn geliefden, maar ook wordt achtervolgd door herinneringen aan het strijdtoneel.”

En dan is er in mei nog de voorstelling Origin. Daarvoor haalt Ed Wubbe twee bijzondere internationale choreografen naar Nederland. Hier zijn de jonge makers Gong Xingxing en Lior Tavori nog onbekend, maar dat gaat snel veranderen. Het dansstuk van Gong Xingxing vraagt een hoog technisch niveau van de dansers vanwege de combinatie van fysieke controle en sierlijke ontspanning. Bij het werk van de Israëlische choreograaf Lior Tavori spat, door de combinatie van volksdans en moderne dans, het dansplezier van zijn nieuwe choreografie af.