‘Frekie heet zo vanwege Freek de Jonge’
Door Ton Ouwehand
Emeritus hoogleraar Ton van der Geest, die als kind buurtgenoot was van Wilmink herinnert zich een zwakbegaafde buurjongen die in elk geval geen Frekie heette, maar die wel bekend stond als Gekke Henkie.
Nico Keuning, ooit student van Wilmink aan de universiteit van Amsterdam zegt in het online tijdschrift voor Neerlandistiek iets over de ontstaansgeschiedenis van het lied. Wilmink heeft hem verteld dat hij onder de indruk was van het lied ‘Kees’, dat Freek de Jonge zong in het cabaretprogramma Weerzien in Panama (1973). Bij dit lied is het in de openingszin direct duidelijk waar het over gaat: Kijk dat is Kees, hij is debiel. Veel later zong De Jonge met begeleiding van De Nits de openingszin: Kijk dat is Kees, hij is niet goed. Maar de jongen zelf wordt er niet anders van.
Met de door Freek bezongen mongool loopt het niet goed af. Freek zingt dat hij beter af zou zijn als hij onder een tram zou belanden.
Wilmink schreef Frekie geïnspireerd op eigen herinneringen aan zijn buurjongen. Dat onderschrijft Van der Geest ook, hij herinnert zich dat ze de jongen met voetbal lieten winnen.
Maar in tegenstelling tot de Kees van Freek heeft Wilminks lied wel een happy end. We mogen gevoeglijk aannemen dat we de naam van Wilminks hoofdpersoon als een welgemeende knipoog naar De Jonge mogen beschouwen.
Joost Prinsen zingt Frekie van Willem Wilmink en Harry Bannink
Joost Prinsen vertelde dat hij het lied in de studio opnam en dat opnameleider Gerrit den Braber riep dat het lied niet goed was, want het lied had geen refrein. Wilmink reageerde korzelig. “Refrein? En wat moet dat zijn: Frekie, Frekie, jongens daar is Frekie?”
“Prima”, riep Den Braber. En hij vroeg aan Harry Bannink: “En de muziek?”
“Die is al af”, was het antwoord.