Ontdek Pärt Über Bach: 5 vragen aan Candida Thompson en Simone Lamsma
Waarom zijn de vioolconcerten van J.S. Bach na driehonderd jaar nog altijd zo geliefd? En wat maakt de muziek van Arvo Pärt zo bijzonder? In dit exclusieve interview delen violistes Candida Thompson en Simone Lamsma hun diepgaande inzichten over de muziek van deze twee grootheden. Bach, met zijn sublieme composities, raakt de ziel van luisteraars over de hele wereld, terwijl Pärts werk, vaak gebaseerd op stilte, ons in contact brengt met spiritualiteit. Hoe vloeien de werken van deze ogenschijnlijk verschillende componisten samen in het programma Pärt Über Bach? Candida en Simone vertellen over hun muzikale reis, hun eerdere samenwerking met Amsterdam Sinfonietta, en de kracht van muziek om tijdloos te verbinden.
Het interview
Waarom zijn de vioolconcerten van J.S. Bach na driehonderd jaar nog altijd zo geliefd en wat is er zo bijzonder aan de muziek van Arvo Pärt?
Candida: Bach is Bach. Hij is als een kathedraal voor de mensheid, zowel qua architectuur als betekenis. Hij geeft ons structuur en inspireert onophoudelijk musici, componisten en luisteraars uit alle lagen van de bevolking. Pärt is een componist die diep introspectief is en die religie in zijn composities brengt, of anders gezegd: hij brengt ons in contact met spiritualiteit.
Simone: Voor mij is Bach de grootste componist aller tijden, zijn muziek is absoluut subliem en brengt ons diepe muzikale en persoonlijke ervaringen. Zijn muziek is zo gelaagd maar tegelijkertijd zo logisch en spreekt recht tot ieders ziel. Wat Pärts muziek zo bijzonder maakt, is dat het gebaseerd is op stilte. Dat geldt zeker ook voor Tabula rasa. Zowel in muziek als in spraak zeggen stiltes vaak meer dan woorden, en Pärt laat deze kracht spreken als geen ander.
Wat is de connectie tussen de composities van Bach en Pärt?
Simone: De muziek van zowel Bach als Pärt is tijdloos. Beide componisten waren spirituele grootmeesters en vernieuwers van hun tijd, zij ontstegen hun noten op een geheel eigen manier. Hun composities zijn heel verschillend, maar kunnen toch op een heel natuurlijke manier samenvloeien.
Candida: Beide componisten maken ons bewust van iets dat groter is dan wijzelf. De muziek is door mensenhand geschreven, maar stijgt ver uit boven het menselijke.
Dit is niet de eerste keer dat jullie samen hebben gesoleerd bij Amsterdam Sinfonietta. Hoe kijk je terug op de vorige samenwerking?
Candida: Het was een groot genoegen om met Simone samen te werken. Het was heel gemakkelijk in de beste zin van het woord, er waren niet veel woorden nodig.
Simone: Een deel van dit programma hebben we ook in 2020 uitgevoerd. Dat was tijdens de coronacrisis, waardoor dit project en het spelen van Pärts Tabula rasa - wat letterlijk ‘schone lei’ betekent - een extra lading kreeg. Slechts twee concerten konden doorgaan en daarna heeft Sinfonietta de concerttournee omgetoverd tot een opnameproject. Het was heel bijzonder dat we tijdens de lockdown toch muziek konden blijven maken en menselijk contact konden houden. Dit leverde een heel waardevolle tijd op en heeft onze band versterkt. Ik ben heel blij dat we een nieuwe kans krijgen om dit mooie programma met publiek te delen.
Wat is de grootste uitdaging van het programma Pärt über Bach en waar kijk je het meest naar uit?
Simone: De uitdaging is denk ik het vasthouden van de spanningsboog over het gehele programma. Bach en Pärt hechten beide aan architectuur en opbouw in hun werk, en wij proberen deze opbouw ook weer door te trekken naar het grotere geheel. Hopelijk kunnen we onze luisteraars iets bijzonders meegeven en zal deze muziek hen nog lang bijblijven.
Candida: Pärt über Bach is opgezet als een reis waar we allemaal aan deelnemen, zowel de musici als de luisteraars. Daar kijk ik naar uit. Bovendien vind ik het altijd heel speciaal om Tabula rasa uit te voeren, omdat deze muziek het publiek op een uitzonderlijke manier raakt.
Waarom zou een bezoeker naar het concert moeten komen?
Candida: Ik hoop dat dit programma iets tijdloos kan bieden en de luisteraar uitnodigt als een soort tijdreiziger deel te nemen aan het muzikale universum, dat soms emotionele vragen oproept en soms juist oplossingen biedt.
Simone: De muziek van Bach en Pärt bezit de kracht om je even in een compleet andere wereld te begeven en je een heel waardevolle ervaring te geven, als een soort spirituele reis.
Op 11 oktober komt Pärt Über Bach naar het Muziekcentrum Enschede. Amsterdam Sinfonietta, samen met solisten Candida Thompson en Simone Lamsma, brengt de prachtige muziek van Bach en Pärt tot leven. Een bijzondere avond die je niet wilt missen!