Stacii Samidin

(Sur)Render

Theater Rotterdam
Een zoektocht naar een nieuw ‘wij’
vr 14 mrt 2025 20:00
vr 14 mrt 2025
20:00
  • vr 14 mrt 2025
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Het is een totaalervaring met dans, opwindende muziek, poëzie en dromerige beelden.

Hoe vinden we elkaar terug in een wereld waarin we steeds verder van elkaar lijken af te drijven? Het is een tijdloos gegeven: de mensheid die elkaar kwijtraakt, maar ook de drang om elkaar opnieuw te vinden. Toch is de noodzaak om dit keer écht een nieuwe invulling te geven aan onze verbondenheid misschien wel groter dan ooit.

In (Sur)Render neemt theatermaker en choreograaf Alida Dors je mee op een indrukwekkende reis naar een ‘nieuw wij’. Samen met haar dansers en de band HAYP creëert ze een wereld waarin dans, muziek, poëzie en surrealistische beelden samenkomen. Ze daagt ons uit om uit onze comfortzone te stappen en de veilige plekken van onze gedachten te verlaten. In deze grensverleggende voorstelling ontdekken we surrealistische innerlijke landschappen die ons uitdagen om nieuwe werelden toe te laten en onszelf opnieuw te verkennen.

Maar het conflict ligt in de grote vraag die onder alles schuilt: hoe moeten we als mens verder? Wat betekent het om elkaar opnieuw te vinden in een wereld die continu verandert? Hoe komen we samen in beweging, op een gedeelde frequentie, en hoe leren we samen te dansen?

(Sur)Render is meer dan een voorstelling. Het is een totaalervaring die je meevoert met opzwepende muziek, dromerige beelden en krachtige dans. Na het succes van Closed Eyes laat Alida Dors opnieuw zien hoe kunst kan verbinden en je aan het denken zet over jezelf en de wereld om je heen. Een uitnodiging om je te laten raken, mee te bewegen en opnieuw verbinding te zoeken. Durf jij die reis aan?

De pers over Closed Eyes:
“magistraal dansconcert” ⭐⭐⭐⭐⭐ - de Volkskrant
“belangwekkende voorstelling, hoopgevend in turbulente tijden” - Theaterkrant


 
 
 
 

Luister hier de podcast van Theater Rotterdam waar Nelly dos Reis in gesprek gaat met choreograaf Alida Dors en Hayp Music. Hayp Music is een dynamisch muzikaal duo dat bestaat uit toetsenist Patrick Mijnals en gitarist Alvin Lewis.

Credits

choreografie en concept Alida Dors assistent choreografie Nicole Geertruida dramaturgie Dave Schwab dansers Dylan Kuyper, Mark “Brui5er” Sheats, Nathalie Schmidt, Siloé Bouhon, Joseph Simon, Çiğdem Polat, May van Leeuwen muziek Alvin Lewis (gitaar en loopstation), Patrick Mijnals (keys), Jeremiah Owusu Ansah (drums) scenografie Katrin Bombe video art Geert Mul kostuumontwerp Erik Bosman video- en lichtontwerp Bernie van Velzen

Alida Dors

Alida Dors is theatermaker, choreograaf en artistiek directeur van Theater Rotterdam. Met haar werk creëert Alida avontuurlijke interdisciplinaire dance chronicles met invloeden uit hiphop en moderne dans – sociaal en politiek bewust, urgent en relevant. Het resultaat hiervan zijn eigentijdse, geëngageerde en vernieuwende voorstellingen die een verbreding bieden in de urban cultuur. Eerder maakte zij onder andere R.I.O.T., Primisi en Closed Eyes en deed ze de choreografie van de bejubelde voorstelling The Story of Travis. In 2022 sprak Alida Dors als eerste persoon ooit zowel de Staat van het Theater als de Staat van de Dans uit. In 2023 was ze te gast bij VPRO Zomergasten.

HAYP

HAYP is een dynamisch muzikaal duo dat bestaat uit toetsenist Patrick Mijnals en gitarist Alvin Lewis. Met jarenlange ervaring in live muziek, productie en compositie hebben ze een unieke sound gecreëerd die verschillende genres naadloos samenbrengt. Samen hebben ze talloze podia betreden en muziek gecreëerd voor bekende artiesten als Trijntje Oosterhuis, Jennie Lena, Berget Lewis en anderen.

Geert Mul

Voor de visuals werkt Alida Dors samen met de Rotterdamse kunstenaar Geert Mul. Mul is een pionier op het gebied van digitale kunst en onderzoekt al ruim 25 jaar de mogelijkheden van poëzie in de taal van nieuwe media. In de jaren 90 werd hij een van de eerste VJ's in de alternatieve Techno scene. Dit groeide uiteindelijk uit tot exposities in musea in binnen- en buitenland zoals Boijmans van Beuningen in Rotterdam, Fondation Cartier in Parijs, Nationaal Museum voor Moderne Kunst in Kyoto, Museum of Contemporary Art in Chicago.