Willem Wilmink
Ode aan de grote drie van Enschede > Willem Wilmink
Verhalen over Willem Wilmink
Willems Keuls Potje
Willem zat weer eens op zijn (praat)stoel in het Bolwerk.
Een borrel binnen handbereik.
Warmte in Wilminks vertaling
De Rebbe is Wilminks vertaling van het Jiddische lied Oyfn Pripetchek (In de haard), dat Mark Washawsky aan het eind van de 19e eeuw schreef. Het lied geldt als een belangrijke muzikale herinnering aan het muzikale Joodse leven voor de Holocaust.
Willem als unieke sportverslaggever
"Bij de Twentsche Courant hadden we op maandag Vak Q. Dat was een sportpagina die niet bestemd was voor de vluchtige waan van het weekend-werk."
Willem wilde geen computer
Willem Wilmink heeft nooit op een computer willen werken. Hij heeft zijn leven op een typemachine gewerkt, vertelt zijn weduwe Wobke Wilmink.
Herman Finkers over Willem Wilmink
Finkers leerden Wilmink kennen toen hij fan van hem was in de jaren 70. Het echte contact begon in 1980, toen Finkers op trad in een meubelzaak in Antwerpen waar een klein kunst voorstelling werd georganiseerd. Wilmink was hij bij ook aanwezig en sindsdien hadden ze geregeld contact. Vanaf het moment dat Wilmink en zijn vrouw naar Twente verhuisden werd het contact met Finkers en zijn vrouw nog hechter. Het contact was zelfs zo hecht dat Wilmink zijn urn nu bij Finkers in de achtertuin ligt begraven omdat zijn vrouw hem niet weg wilde halen uit zijn geliefde Twente.
Willem & Annie
"Willem Wilmink kon zich opwinden als er gesproken werd over de enorme hoeveelheid liedjes die Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink samen hadden gemaakt. Dat waren er misschien maar 300, zei hij dan. "
Textielstad
''Hij baseerde zijn instrumentale refrein op de melodie van de boerenpolka De Driekusman.''
‘Frekie heet zo vanwege Freek de Jonge’
"Emeritus hoogleraar Ton van der Geest, die als kind buurtgenoot was van Wilmink herinnert zich een zwakbegaafde buurjongen die in elk geval geen Frekie heette, maar die wel bekend stond als Gekke Henkie."
De Grote Docent
''Een goede docent is een kostbaar bezit voor het leven.''
Handschrift van een lieve man die mijn leermeester en vriend was
''Dierbaar handschrift van een lieve man die mijn leermeester en vriend was.''
Dat gedicht van Wilmink gaat over mijn oom
” Het gedicht 'Een Meneer', dat op het Wilminkplein is te zien bij de ingang van Metropool, gaat over mijn oom.''
Willem Wilmink in zijn spookhuis
''Er kroop kippenvel langs m’n rug omhoog en dat zou die avond nog veel erger worden.''